maja 21, 2018

CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ

W sklepach roi się od owoców, a targ coraz bardziej kolorowe. U nas truskawki to 10 zł/kg więc można jeść, jeść i jeść. W związku z tym przygotowałam ciasto z budyniem z dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki.  Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. 

Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche.

Składniki:
CIASTO:
200 g masła
250 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
200 g posiekanych migdałów
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
OWOCE:
500 g owoców
3 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA BUDYNIOWA:
2 op. budyniu waniliowego
3 szkl. mleka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na formę do pieczenia. Dziurkujemy spód.

3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami i cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować. Jak zacznie kipieć dodajemy mleko z budyniem i mieszamy na gładką masę tak aby nie powstały grudki. Zagotować i zestawić z ognia.

Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Na spód ciasta wylewamy budyń na na to układamy owoce. Na sam wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 40 minut.






5 komentarzy:

  1. Kwintesencja letnich smaków! Biorę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O nom nom jadłabym. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo mam mąkę gryczaną i nie wiedziałam co z nią zdrobić, bo do naleśników sie nie nadaje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach do kawki w sam raz wygląda mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.