Ja jednak zainspirowałam się gruzińskimi placuszkami - chaczapuri. Chaczapuri to pszenne placki z farszem serowym. Ja jednak przygotowałam chaczapuri na słodko... z musem jabłkowym. Chaczapuri wyszły pyszne, słodkie i baaardzo owocowe. Tak owocowe jak wiosna.
Chlebki są bardzo proste więc każdy przygotuje je bez żadnego problemu.
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
łyżeczka syropu klonowego
FARSZ
10 łyżek musu jabłkowego Jamar
szczypta cynamonu
garść truskawek
DEKORACJA
ulubione owoce
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę.
Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar. Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy
przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na
środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął
farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek.
Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami.
Mmmm, ale to smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że te chlebki są z mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńmożna spróbować z inną mąką... chociaż nie próbowałam więc nie obiecuję że wyjdą
Usuń