Te kokosanki to kwintesencja mojego dzieciństwa. Kiedy miałam ochotę na coś słodkiego mama lub babcia przygotowywały pyszne ciasteczka kokosowe. Kokosanki to ciasteczka przygotowane na bazie wiórek kokosowych, a puszystość zawdzięczają ubitym białku.
Kokosanki te są idealne ponieważ w środku są miękkie a na zewnątrz kruche. Intensywnie kokosowy smak sprawia, że dzień jest idealny.
Kokosanki szybko się przygotowuje, a zamknięte w pudełku są świeże przez kilka dni.
Składniki:
200 g wiórków koksowych
150 g cukru
60 g masła
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Podgrzewamy masło. Dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Zdejmujemy z ognia aby masa wystygła.
Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy pozostały cukier oraz sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę masy białkowej dodajemy do wystudzonej masy koksowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy do połączenia się składników.
Łyżką lub szprycą nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta. Pieczemy ok 15-16 minut w temp. 180 st C
Dawno nie jadłam takich kokosanek, muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich kokosanek :) Muszą być cudowne w smaku :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kiedy oglądam takie pyszności potrójnie żałuję, że nie mogę jeść cukru :((( Muszą być cudowne, aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosanki, dziękuję za przepis :* :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) dawno nie jadłam, ale muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńBaaardzo dawno nie jadłam takich kokosanek, chyba się skuszę! <3
OdpowiedzUsuńKokosanki rewelacja polecam
OdpowiedzUsuńKokosanki rewelacja polecam
OdpowiedzUsuń