Kocham wiosnę bo nie musimy jadać ciężkich dań. W cieplejsze dni staram się przygotowywać dania szybkie i lekkie. Kule są pyszne i co najważniejsze łatwe. Możemy modyfikować je wg własnych preferencji. Kulki smakuje wyśmienicie na słodko jak i na słono. Dzisiaj jest to wersja wiosenna z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Składniki:
KULE:
1 torebka ryżu
200 g sera białego
szczypiorek
5 rzodkiewek
1 jajko
sól
pieprz
DO OBTOCZENIA:
jajko
bułka tarta
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Ugotowany ryż łączymy z białym serem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kule lub kotlety
Jajko przygotowane do obtoczenia kul rozbełtujemy. Każdą kulę moczymy w bułce tartej oraz jajku a następnie kolejny raz w bułce tartej.
Smażymy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatą.
Myślałam w pierwszym odruchu, że to chałwa!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuń