maja 11, 2018

KULE RYŻOWE Z BIAŁYM SEREM, RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM

Kocham wiosnę bo nie musimy jadać ciężkich dań. W cieplejsze dni staram się przygotowywać dania szybkie i lekkie. Kule są pyszne i co najważniejsze łatwe. Możemy modyfikować je wg własnych preferencji. Kulki smakuje wyśmienicie na słodko jak i na słono. Dzisiaj jest to wersja wiosenna z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki:
KULE:
1 torebka ryżu
200 g sera białego
szczypiorek
5 rzodkiewek
1 jajko
sól
pieprz
DO OBTOCZENIA:
jajko
bułka tarta

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Ugotowany ryż łączymy z białym serem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kule lub kotlety

Jajko przygotowane do obtoczenia kul rozbełtujemy. Każdą kulę moczymy w bułce tartej oraz jajku a następnie kolejny raz w bułce tartej.
Smażymy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatą.


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.