Kinder chocolate to ulubione czekoladki większości dzieci. Likier z kinder chocolate nie nadaje się jednak dla osób poniżej 18 roku życia ponieważ ma w sobie alkohol. W kuchni już podczas podgrzewania likier zabójczo pachniał, a zapach czekoladek unosił się po całym mieszkaniu.
Likier musi po przygotowaniu być 4 tygodnie w lodówce jednak warto, warto czekać. Smak ma delikatny posmak czekoladek kinder, spirytusu jest ledwo wyczuwalny ale po wypiciu kieliszka likier daje kopa.
Składniki:
200 g czekoladek kinder chocolate
300 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru
150 ml wódki
Czekoladki kinder chocolate siekamy na drobniejsze części. Mleko mieszamy ze śmietaną i cukrem. Dodajemy posiekane czekoladki i podgrzewamy na małym ogniu mieszając cały czas aż cukier i czekoladki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia!
Studzimy, dolewamy wódki i mieszamy. Przelewamy do butelek i wkładamy do lodówki na 4 tygodnie. Co 2-3 dni należy potrząsnąć butelką. Z podanej ilości wychodzi 3/4 litra likieru.
UWAGA! Jeżeli nie wypijemy go od razu w całości (co jest mało prawdopodobne) to zakręcamy butelkę i odstawiamy do lodówki.
U Ciebie to zaskakujące przepisy się pojawiają:)
OdpowiedzUsuńIle może stać w lodówce już otwarty po tych 4 tygodniach?
OdpowiedzUsuńPo włożeniu do lodówki likier stężał. A chyba powinien być płynny?
OdpowiedzUsuńMój tak samo na spodzie butelki jest plynny a na górze zrobiła się twarda czekolada
Usuń