Dzisiaj zapraszam Was na deser jaki są lody z masła palonego. Masło palone ma wyjątkowy smak, że każdy się w nich zakocha. Jego nuty smakowe to słodki karmel, masło krówkowe i orzechy. Lody mogę jeść każdej porze. Uwielbiam lody domowe ale i te ze sklepu. W tamtym roku już robiłam lody z masła palonego i wyszły przepyszne.
W tym roku też postanowiłam zrobić takie lody tylko z dodatkiem kwiatów forsycji.
Forsycja to kwiaty rosnące w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Forsycja
rośnie dziko jak i w przydomowych ogródkach. Zakwita w kwietniu, a
owoce i kwiaty to cenny surowiec zielarski. Forsycja jest źródłem
flawonoidów, lignanów i saponin.Żółte kwiaty zawierają 1% rutyny.
Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, są moczopędne, uspakajają a także działają rozkurczowo.
MASŁO PALONE
1 kostka masła
LODY
1,5 szkl. śmietanki 30%
2,5 szkl. mleka
100 g cukru
100 g masła palonego
5 żółtek.
1 kostka masła
LODY
1,5 szkl. śmietanki 30%
2,5 szkl. mleka
100 g cukru
100 g masła palonego
5 żółtek.
Przygotowujemy masło palone: Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na
patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło aż uzyska złoty
kolor. (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to
przelewamy do zimnego naczynia.
Przygotowujemy lody: Śmietankę i mleko
podgrzewamy do zagotowania. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę a
następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką. Dodajemy masło
palone i gotujmy aż zgęstnieje. (Nie możemy doprowadzić do wrzenia bo
zetną nam się żółtka).
Do lekko gęstej masy dodajemy kwiaty forsycji. Mieszamy. Masę schładzamy.
Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez ok 4-5
godzin. Co ok godzinę mieszamy nasze lody aby nie wytworzyły się
kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.
Wow, Twoje przepisy są magiczne :)
OdpowiedzUsuń