maja 30, 2018

LODY Z MASŁA PALONEGO I FORSYCJĄ

Dzisiaj zapraszam Was na deser jaki są lody z masła palonego. Masło palone ma wyjątkowy smak, że każdy się w nich zakocha. Jego nuty smakowe to słodki karmel, masło krówkowe i orzechy. Lody mogę jeść każdej porze. Uwielbiam lody domowe ale i te ze sklepu. W tamtym roku już robiłam lody z masła palonego i wyszły przepyszne. 

W tym roku też postanowiłam zrobić takie lody tylko z dodatkiem kwiatów forsycji.
Forsycja to kwiaty rosnące w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Forsycja rośnie dziko jak i w przydomowych ogródkach. Zakwita w kwietniu, a owoce i kwiaty to cenny surowiec zielarski. Forsycja jest źródłem flawonoidów, lignanów i saponin.Żółte kwiaty zawierają 1% rutyny. 
Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, są moczopędne, uspakajają a także działają rozkurczowo.

 
 
 
 
MASŁO PALONE
1 kostka masła
LODY
1,5 szkl. śmietanki 30%
2,5 szkl. mleka
100 g cukru
100 g masła palonego
5 żółtek.

Przygotowujemy masło palone: Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło aż uzyska złoty kolor. (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to przelewamy do zimnego naczynia.

Przygotowujemy lody: Śmietankę i mleko podgrzewamy do zagotowania. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką. Dodajemy masło palone i gotujmy aż zgęstnieje. (Nie możemy doprowadzić do wrzenia bo zetną nam się żółtka).

Do lekko gęstej masy dodajemy kwiaty forsycji. Mieszamy. Masę schładzamy. Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez ok 4-5 godzin. Co ok godzinę mieszamy nasze lody aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.