W sklepach jest wiele zamienników mleka krowiego. Możemy na pólkach znaleźć mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, jaglane czy owsiane. Te ostatnie bardzo łatwo jest zrobić w domu. Z mężem nie jesteśmy weganami ale postanowiłam spróbować zrobić takie mleko w domu. W końcu i mięsożercy mogą sobie wypić mleko roślinne.
Mleko owsiane przygotowywane jest z płatków owsianych lub z ziarna owsa. Ma delikatny słodkawy smak oraz kremową konsystencję. Często porównywany jest w smaku do mleka sojowego.
A jakie są wartości odżywcze takiego mleka?
- bogate źródło białka oraz witaminy w grupy B oraz E
- posiada żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor, cynk i magnez
- bogactwo błonnika, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- nie zawiera laktozy oraz cholesterolu
200 g płatków owsianych
1 l ciepłej wody
opcjonalnie pół łyżeczki cukru
Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy płatki z wodą w której się moczyły. Przez sitko o cienkich oczkach oddzielamy pozostałe płatki od mleka. Na sam koniec może dodać pól łyżeczki cukru.
Też robię, moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńja raz sie skusiłam na jaglane
UsuńUwielbiam mleko sojowe, ale owsianego nigdy nie próbowałam:) https://le-royaume-de-anna-natalia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTeż robię :) jest fajne i gęste :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam, ale zawsze mi fermentuje :(
OdpowiedzUsuńowsianego jeszcze nie próbowałam, czas nadrobić zaleglości
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis jestem ciekawa smaku tego mleka.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować mama własnie ma chemioterapie i nie może krowiego mleka.
OdpowiedzUsuń