Pampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna, miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy pampuchy na słodko... z owocami.
Pampuchy mają wnętrze jabłkowe przygotowane z musu jabłkowego Jamar. Dzięki temu bułki na parze nabierają jabłkowej nuty.
Składniki:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
12 łyżek musu jabłkowego Jamar
Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne.
Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części. Rozpłaszczyć, nałoży po łyżce musu jabłkowego Jamar, skleić i uformować ciasto na kształt bułki.
Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Podajemy ze śmietanką i owocami.
Wpis powstał we współpracy z:
Wspaniały przepis! Chętnie wypróbuję w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie dzieciństwa
OdpowiedzUsuńSama nazwa jest urocza...pampuchy:)))
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńSuper:) szukałam czegoś na obiad dla maluchów !
OdpowiedzUsuńDzieci to kochają :)
UsuńNie jadłam wieki!
OdpowiedzUsuńZ truskawkami na pewno smakują świetnie.
śmietana, cukier, owoce... najlepsze :)
UsuńKurcze, że też u mnie się nigdy nie robiło takich parowańców... muszę kiedyś spróbować :-)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
UsuńPrzypomniałaś mi, ze dawno nie robiłam buł na parze :) U nas mówi sie na nie "kluchy na łachu" ;)))
OdpowiedzUsuńale fajna nazwa :D Zapożycze chyba :)
UsuńKurczę, nigdy nie wiedziałam, czym są pampuchy, choć wiele razy słyszałam. Przekonałaś mnie, żeby podjąć się ich zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla mam :) świetnie :) moje dzieciaki uwielbiają kluchy! Ja sama również :)już wiem co zrobię jutro na kolację :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mam :) świetnie :) moje dzieciaki uwielbiają kluchy! Ja sama również :)już wiem co zrobię jutro na kolację :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa. Muszą być mega smaczne. Chętnie się poczęstuję przepisem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno temu jadłam takie pampuchy, a przepis super, zdjęcia bardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńa ja nie wiedziałam że Jamar ma taki fajny mus jabłkowy,nigdzie go jeszcze w sklepach nie widziałam. Bułeczki prezentują się bosko!
OdpowiedzUsuńJqest to keqdna z nowosci 😁
UsuńTak dawno ich nie jadłam...a to mój smak dzieciństwa! Pyszne;)
OdpowiedzUsuń