Z mężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne ciasto. Teraz jednak kiedy bazary są kolorowe od truskawek, borówek czy malin co 2 dni staram się żeby było jakieś ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł na sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki.
Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty.
1/4 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
MASA SEROWA
1 galaretka o smaku truskawkowym
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
500 g naturalnego serka homogenizowanego
300 g truskawek
400 ml wody
Przygotowujemy spód ciasta: Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).
Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać.
Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie.
Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin.
O jak pięknie to wygląda! I z pewnością smakowite ;-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma wszystko co uwielbiam- to sernik i z truskawkami :D Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńale smakowitości
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak ktoś zrobi je za mnie ;-)
OdpowiedzUsuńJest pycha 😁
UsuńSerniki są pycha! Może uda mi się zrobić go na weekend! :)
OdpowiedzUsuńZamoast spodu ciasta mozna po prostu zalac galaretla 😁
UsuńPycha! uwielbiam takie lekkie desery.
OdpowiedzUsuńczuję, że w moim piekarniku nic by z tego ciasta nie było, niestety wczoraj piekłam nawet drożdzówkę i choć wyszła przepyszna to cały spód się spalił, karpatka się nie upiekła, a tarta wyszła za twarda - nie umiem korzystać z gazowego ;(
OdpowiedzUsuńTego ciasta sie nie piecze. 😁
UsuńWygląda wspaniale :) Idealny na weekend :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę spróbować go ukręcić :D
OdpowiedzUsuńSerniki darzę wielką miłością <3 Takiego różowego nie jadlam. A że jest z truskawkami "pożyczam" przepis :) Dziękuję 😊
OdpowiedzUsuń