Sezon na szparagi trwa. Społeczeństwo dzieli się na tych co lubią białe lub zielone szparagi. Ja jestem w grupie zdecydowanie tych drugich. Szparagi w naszym kraju maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe.
Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele minerałów i pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu
- witaminy C, E i beta karoten poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci
- asparagina wspomaga pracę nerek, oraz odpowiada za prawidłowe nawodnienie organizmu
- wapń, fosfor i potas, które odpowiadają za prawidłową kondycję kości i zębów
- błonnik
- glutation
- inulina
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak
1,5 l bulionu
2 garście listków bazylii
60 g sera camemebert
szczypta gałki muszkatołowej
100 m śmietanki
sól
pieprz
groszek ptysiowy do dekoracji
Szparagi opłukać, odkroić końcówki szparagów. Pozostałe szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki zostawiając główki.
Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Pod koniec zeszklenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Smażymy wszystko ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Łodygi szparagów, drugą część masła dodać do cebuli i ziemniaków. Smażyć 2 minuty mieszając co chwilę. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować ok 5 minut. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty.
Dodać śmietanę, bazylię i ser, Zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Zupy typu krem lubię, ale ze szparagów jeszcze nie przygotowywałam:) Musi być smaczna dlatego wkrótce będzie i na moim talerzu:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z tego przepisu, szparagi i ser to dobra kombinacja. :D
OdpowiedzUsuńSezon na szparagi się powoli zaczyna, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam