Rosół to najbardziej klasyczna i tradycyjna zupa na polskim stole. Mówi się, że w każdym domu w niedzielę podaje się rosół. My chyba tę statystykę obniżamy ponieważ rosół nie jest co tydzień. Zazwyczaj gotuję na rosole inne zupy. Mąż jednak miał ochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go.
Rosół to klasyka sama w sobie: drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol. Firma produkuje makarony z pasji i tradycji. Arc-Pol powstało dzięki podróży do Włoch. Tam narodziła się chęć przeniesienia niepowtarzalnych smaków do Polski.
Krajanka 8-jajeczna Arc Pol przygotowywana jest z najwyższej jakości mąki makaronowej, mąki durum i świeżych jaj. Na każdy kilogram mąki użytych jest 8 jaj od stałego sprawdzonego dostawcy.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 korpus kurczaka z szyją i skrzydełkami
15 serduszek
300 g wołowiny
3 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
2-3 gałązki natki pietruszki
1 łyżka soli
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
8 ziarenek pieprzu
Udka z kurczaka, korpus z szyją i skrzydełkami, wołowinę oraz serduszka oczyścić. Zalać zimną, osoloną wodą. Gotować na średnim ogniu. Jak woda się zagotuje zmniejszyć ogień i zebrać szumowiny. Na małym ogniu przez ok 2 godziny gotować rosół.
Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić. Cebulę opalić na palniku. Pora i natkę pietruszki opłukać. Dodać do rosołu warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny.
Rosół podajemy z ugotowanym al dente makaronem Krajanka 8-jajeczna Arc-Pol, mięsem, posiekaną natką pietruszki oraz marchewką.
Wpis powstał we współpracy z
Oj chętnie zjadłabym taki domowy rosołek z serduszkami! nie pamiętam kiedy jadłam serca, a uwielbiam je! A krajankę znam i często używam nie tylko do rosołu
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosołek ;) najlepszy robi moja mama ;)
OdpowiedzUsuńLubię taki domowy rosół. I jeszcze domowy makaron do tego!
OdpowiedzUsuń