Chaczapuri to gruziński zapiekany chlebek z farszem serowym, mięsnym lub fasolowym. W Gruzji chaczapuri jest jak pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.
Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri.
500 g mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ulubionych ziół
2 kiełbasy
FARSZ
250 g sera capri
1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania)
świeża bazylia
DEKORACJA
dip czosnkowy
pomidorki
Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy oliwą z oliwek delikatnie. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Chaczapuri podajemy z ulubionym dipem i pomidorkami. Przyprawiamy solą i pieprzem delikatnie przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.