czerwca 10, 2018

GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI

Sezon grillowy w pełni. Za oknem jakieś 28-30 st. C. Spotkania z przyjaciółmi są na porządku dziennym zwłaszcza że mam trochę wolnego.

Grillujemy karkówkę , kiełbasę, szaszłyki ale także... pampuchy. Był to debiut, który okazał się na miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary, który przygotowywane jest z naturalnych składników i ma w sobie 7 ziół.

Pampuchy to moje ulubione danie z dzieciństwa. Mama przygotowywała je zazwyczaj na słodko... śmietana, cukier i... owoce. Zazwyczaj były to jagody lub truskawki. Ja jednak postanowiłam pobawić się smakami i przygotowałam pampuchy na wytrawnie. Sprawdziło się idealnie.

Danie jest czasochłonne więc należy zacząć je przygotowywać wcześniej, ale warto poświęcić czas na zrobienie czegoś wyjątkowego. Znajomi odwdzięczą się stwierdzeniem, ze to było "PYSZNE".
PAMPUCHY
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
DODATKI:
1 op. sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
rukola

Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. 

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne.

Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek.

Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut .

Bułki na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary. Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.