Sezon
grillowy w pełni. Za oknem jakieś 28-30 st. C. Spotkania z przyjaciółmi
są na porządku dziennym zwłaszcza że mam trochę wolnego.
Grillujemy karkówkę , kiełbasę, szaszłyki ale także... pampuchy. Był to debiut, który okazał się na miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary, który przygotowywane jest z naturalnych składników i ma w sobie 7 ziół.
Grillujemy karkówkę , kiełbasę, szaszłyki ale także... pampuchy. Był to debiut, który okazał się na miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary, który przygotowywane jest z naturalnych składników i ma w sobie 7 ziół.
Pampuchy
to moje ulubione danie z dzieciństwa. Mama przygotowywała je zazwyczaj
na słodko... śmietana, cukier i... owoce. Zazwyczaj były to jagody lub
truskawki. Ja jednak postanowiłam pobawić się smakami i przygotowałam
pampuchy na wytrawnie. Sprawdziło się idealnie.
Danie
jest czasochłonne więc należy zacząć je przygotowywać wcześniej, ale
warto poświęcić czas na zrobienie czegoś wyjątkowego. Znajomi odwdzięczą
się stwierdzeniem, ze to było "PYSZNE".
PAMPUCHY
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
DODATKI:
1 op. sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
rukola
Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami
mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15
minut.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne.
Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek.
Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut .
Bułki
na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary.
Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch
będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z
rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.