czerwca 06, 2018

RAVIOLI Z MIĘSEM ALLA CAPRESE Z SOSEM MAŚLANO-CYTRYNOWYM

Ravioli to niewielkie pierożki nadziane serem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska.

Od firmy Arc Pol, która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw makaronowych. Jak piszą na stronie: "Oferujemy konsumentom makarony łączące jakość i innowacyjność, będące niepowtarzalnymi produktami w swoim segmencie. Budujemy produkty o określonym wizerunku, a oferowane produkty kierujemy szerokiemu spektrum konsumentów dzięki utrzymaniu atrakcyjnej i korzystnej relacji pomiędzy ceną a jakością".

Arc Pol posiada w swojej ofercie wiele rodzajów makaronów. Od klasycznej krajanki 8 jajecznej czy makaronu do spaghetti aż po ravioli, tortellini czy potrawy z mąki durum.

Na pierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto.
Składniki:
80 ml oliwy z oliwek extra virgin
50 g masła
3 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
2 łyżki oregano
sok i skórka z 1 cytryny


Ravioli z mięsem Arc-Pol ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowujemy sos: Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekaną drobno pietruszkę i skórkę cytrynową. Podgrzać chwilę. Dolać sok z cytryny oraz 60 ml wody z garnka w której gotowaliśmy ravioli. Wymieszać. Do sosu dodać ugotowane ravioli z mięsem Arc-Pol i wymieszać. 

Podawać gorące! Można zetrzeć odrobinę sera parmezan





Wpis powstał we współpracy z



12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz.