Sezon na jagody pomału się kończy. Na targu znalazłam już ostatnie partie jagód. Kupiłam ich więcej aby zamrozić je na zimę a przy tym przygotować coś słodkiego.
Babka jest wilgotna, puszysta i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna do popołudniowej kawy czy na ploty z przyjaciółkami.
Składniki:
125 g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
2 jajka
100 g roztopionej czekolady
1 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka
100 g wiśni
100 ml jagód
50 g posiekanej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po ok 7 minutach ubijania dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
Do puszystej masy dodać roztopioną czekoladę. wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki w małych ilościach na przemian dolewając po odrobinie mleka. Do ciasta dodać wydrylowane wiśnię, jagody praz posiekaną czekoladę.
Ciasto wylewamy do keksówki na wysokość 2/3 formy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po 50 minutach włożyć patyczek i sprawdzić czy jest suchy. Jeżeli jest mokry piec do suchego patyczka.
Czekolada + wiśnie?
OdpowiedzUsuńPoproszę!
Połaczenie idealne!
:)
Uwielbiam takie połączenia wiśni i czekolady. Taka klasyka zawsze się sprawdza na każdą okazję. Kiedy potrzebuję jakiś wyjątkowy przepis zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńi lubię tam wyszperać coś wyjątkowego. Serdecznie polecam!