Lubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową. Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych.
Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.
Składniki:
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czerwonych
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
160 ml śmietany 12%
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko.
Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać.
Owoce obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp. 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do wystudzenia.
MOJA RADA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
bardzo lubię babki piaskowe, często robię z kakao, z porzeczkami jeszcze nie eksperymentowałam, już mam na nią ochotę !
OdpowiedzUsuńlubie babki a ta wygląda wyjątkowo
OdpowiedzUsuńBardzo lubię porzeczki w ciastach i deserach - przełamują słodycz swoim kwaśnym smakiem
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki to idealne ciasto
OdpowiedzUsuńPo niedzieli kupuję porzeczki i ją piekę. Widziałam ją już u Ciebie na fb i narobiła mi niesamowitego apetytu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypieki z porzeczkami!
OdpowiedzUsuńnigdy nie myślałam, żeby w ten sposób wykorzystać porzeeczki:) Super!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobnie ciacho z czerwoną porzeczka w formie placka, ale z jogurtem zamiast śmietany. Twoja babka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda puszyście i szalenie kusząco!
OdpowiedzUsuńCzerwone porzeczki sprawdzają się idealnie do przełamania słodyczy ciasta :) Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńLubię takie puszyste ciacha z kwaśnymi dodatkami. Szybki inprosty przepis. Spróbuję 😁
OdpowiedzUsuńJaka cudowna babka! Musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piaskowe babki! a porzeczkami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :) musze koniecznie zrobić taką z sezonowymi owocami!
OdpowiedzUsuń