Domowy chleb to kwintesencja dzieciństwa. Nie mamy jednak zawsze czasu aby przygotować tradycyjny chleb na zakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba.
Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam a nich bo wtedy chleb mi bardziej smakuje.
Miałam w szafce mieszanke ziarem i to właśnie z nich upiekłam chleb. Jestem miłośnikiem chleba pod każdą postacią. Nie ważne czy to chleb ciemny czy jasny... czy kajzerka czy bagietka czy zwykły chlebek.
Ten chleb przygotowuje się szybko i piecze się szybko... więc nie masz czasu? Nke wazne. Upiecz chleb.
250 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i sezam).
2 jajka
1 łyżka miodu
Ziarna wsyp do miski. Dodaj 2 jajka oraz miód (jeżeli wolisz mniej słodki miód zastąp solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami). Dokładnie wymieszaj. Do małej keksówki wysyp mieszankę ziaren. Wyrównaj masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 40 minut.
RADA: KAŻDY PIEKARNIK JEST INNY WIĘC SPRAWDZAJ CO JAKIŚ CZAS CZY CHLEB JEST JUŻ GOTOWY. CHLEB JEST DOBRZE UPIECZONY JEŻELI PO PUKNIĘCIU W NIEGO USŁYSZYSZ GŁUCHOŚĆ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.