Ciasto
ze szpinakiem zna już każdy. Nie dziwi już moich znajomych jak na stół
stawiam ciasto w kolorze zielonym. Postanowiłam więc ostatnio, że
przygotuje ciasto z rukoli z masą z cukru fiołkowego domowej roboty.
Ciasto wyszło delikatne, miękkie i wilgotne a masa kwiatowa nadaje
wyjątkowego charakteru ciastu.
Lubię
przygotowywać to ciasto ponieważ zaskakuje smakiem i udowadnia, że
zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie
spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad
zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi
kwiatami.
Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem olej. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.
Przygotowujemy cukier fiołkowy: Cukier rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.
Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy.
Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".
Składniki:
CIASTO:
90 g rukoli
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
100 g orzechów
2/3 szkl. oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
CUKIER FIOŁKOWY:
3/4 szkl cukru
3/4 szklanki fiołków
MASA:
250 g masła
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki
3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego)
3 żółtka
borówki lub jagody
Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem olej. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.
Przygotowujemy cukier fiołkowy: Cukier rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.
Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy.
Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.