W Austrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko!
Składniki:
5 jajek
160 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g cukru
120 g zmielonych orzechów laskowych
120 g mąki pszennej
9 moreli
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z masłem, solą, skórką cytrynową, cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy na gładką masę.
Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki.
Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy je ostatnią, pozostałą częścią ciasta.Babkę pieczemy przez 45 minut w temp 160 st C. Podczas pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy babka się upiekła. Jeżeli patyczek jest suchy - ciasto jest gotowe.
Ta babka ma śliczny pomarańczowy kolor <3
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ciasta z morelami.Czy zamiast orzechów mogłabym użyć migdałów?
OdpowiedzUsuńTak mozna 😀
UsuńJuż nie mogę się doczekać, kiedy ruszy moja nowa kuchnia. Wtedy na pewno upiekę Twoje ciasto, bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJeju ale nabrałam ochoty na to ciasto sąsiadów! Musi mieć pięny zapach, owoce wydłubywałabym w całości! Do kawy z mlekiem, w ogrodzie...
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) bardzo lubię takie ciasta z owocami, a morele świetnie sprawdzają się w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńTo kultowe austriackie ciasto.
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze zdążę upiec zanim skończą się morele...
Wygląda cudownie morelowo ❤️ aż mam ochotę upiec słodkie co nieco z morelkami, póki jeszcze są 😊
OdpowiedzUsuńwyglada swietnie! i ten kolor! chetnie wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńJaki cudny kolor! Uwielbiam morele, zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńCzyli austriacka, bo morele??? Zakręcone to ;)
OdpowiedzUsuńNie, to jest przepis na tą babkę... z orzechami, morelami. Taki typowy, tradycyjny. Jak dodasz do swojego przepisu na babke morelę to babka też wyjdzie pyszna :)
Usuńjaka ona jest piekna :)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku brzoskwiń jest tak dużo, że zastąpiłabym je morelami :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuń:)