Carbonara to danie wywodzące się z Włoch czyli makaron i sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i sera żółtego. Makarony w domu jemy często. Najczęściej jednak są to ciemno pełnoziarniste makarony. Pasują nam konsystencją jak i smakiem. Są też zdrowsze od innych makaronów białych.
Historia carbonara nie jest jednak do końca znana. Niektórzy twierdzą, że danie zostało wymyślone przez włoskich żołnierzy podczas II wojny światowej, a inni uważają, że danie zostało przywiezione przez górników z Umbrii do Lacjum.
Osobiście uważam, że carbonara to mistrzostwo świata. Każdy z nas ma własny sposób na ten sos. Ja zamiast boczku dodaje szynki parmeńskiej która nadaje wyrazistości makaronowi.
Do Carbonara ugotowałam makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol. Idealnie sprawdził się w sosie carbonara.
Składniki:
200 g szynki parmeńskiej
250 ml śmietanki
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
bazylia
2-3 łyżki twardego żółtego sera
Makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szynkę parmeńską kroimy w drobne paski, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia się. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni w której podsmażaliśmy szybkę parmeńską podsmażamy cebulę. Cebulę zalewamy winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 5 minut.
Żółtka mieszamy ze 120 ml śmietanki oraz serem. Pozostałą śmietankę dolewamy do cebuli. Dodajemy podsmażoną szynkę parmeńską. Zmniejszamy ogień na mały. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.