Ciasto jest puszyste, delikatne i owocowe z nutą piernika. Podjęłam wyzwanie Fabryki cukierniczej Kopernik i przygotowałam... smażone ciasto z owocami, orzechami i piernikami. Udowadniam tym samym, że zwykłe ciasto nie musi być zwyczajne. Nowe podejście do gotowania? Z Kopernikiem i Tobie się uda.
Toruńskie pierniki to najbardziej znany symbol Torunia. Są cenione nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. W Fabryce Cukierniczej Kopernik wypieka się jedyne i oryginalne pierniki toruńskie.
Składniki:
3 jajka
40 g rozpuszczonego masła
80 g mąki
1 szklanka jagód
2 łyżeczki cukru waniliowego
DEKORACJA:
1/2 szklanki jagód
garść posiekanych orzechów włoskich
Masło roztopić i przestudzić. 1 piernik pokruszyć. Oddzielić żółtka od białek. Białko ubijamy na sztywno. Żółtka z cukrem ubijamy na puszysta gładką masę. Przestudzone masło, cukier waniliowy, pokruszony piernik toruński z fabryki Kopernik oraz mąkę dodać do żółtek. Wymieszać łyżką to połączenia się składników.
Białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem. Wylać na patelnię ciasto, dodać 2 pierniki toruńskie Kopernik lukrowane oraz posypać wierzch jagodami. Patelnię przykrywamy szczelną patelnią i smażymy ok 10 minut na małym ogniu.
Ciasto posypać przed podaniem jagodami oraz orzechami włoskimi.
Przepis przygotowałam na konkurs "Appetyt na Kopernika" zorganizowanego przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik
Przepis przygotowałam na konkurs "Appetyt na Kopernika" zorganizowanego przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik
Wspaniale!
OdpowiedzUsuń