Włochy to przede wszystkim makarony. Jak myślę Włochy to od razu mam obraz idealnie ugotowanego makaronu z perfekcyjnie przygotowanym sosem. Klimat za oknem typowo włoski więc przygotowałam szybką i sycącą sałatkę makaronową z orzechem, mozarellą, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Sałatka w połączeniu z dressingiem smakowała każdemu. Rukola uzupełniła orzechową nutę sałatce.
Do sałatki użyłam sera mozarella Galbani. Producent włoskich serów. Ich zakłady produkcyjne zlokalizowane są we Włoszech i posiadają najnowocześniejszą technologię. Dla Galbani najważniejsza jest jakość i zadowolenie klienta.
Mozarella Galbani ma delikatnie mleczny smak. Bogata jest w wapń i fosfor oraz nie zawiera konserwantów.
Składniki:
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki
garść rukoli
garść roszponki
1 pomarańcza
6 suszonych śliwek
2 łyżki suszonych jagód goji
1 garść orzechów włoskich
1 op. sera Galbani mozarella mini kulki
2 łyżki sezamu czarnego i białego
SOS:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki syropu klonowego
sól
pieprz
Przygotowujemy sos: Czosnek przeciskamy przez praskę. Dolewamy do czosnku oliwę z oliwek, ocet winny, syrop klonowy oraz przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy.
Przygotowujemy sałatkę: Makaron gotujemy al dente. Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze części. Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy włoskie siekamy.
Rukolę mieszamy z roszponką. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, orzechy włoskie, śliwki suszone, makaron oraz jagody goji. Mieszamy. Dodajemy mini kulki mozarella Galbani. Polewamy sosem oraz posypujemy sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.