Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową.
Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy, inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów.
Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną o delikatnej w konsystencji. Kiedy nie mam czasu na pieczenie pomidorów, blendowanie ich to sięgam bo rosół i przygotowuje tę zupę. A Wy jaką zupę pomidorową lubicie najbardziej?
Ja zupę podałam z krajanką 8-jajeczną Arc Pol. Krajanka jest idealna do zup i jest to jedna z najbardziej popularnych makaronów do tego typu zup. Bardzo lubię makarony Arc Pol Makarony ponieważ są smaczne i zdrowe. Produktu firmy powstają z najlepszych składników.
Składniki:
1/2 op. krajanki 8 jajecznej Arc Pol
750 ml bulionu drobiowo-wołowego (rosołu domowego) (przepis na rosół znajdziecie tutaj)
koncentrat pomidorowy
2-3 łyżki śmietany
natka pietruszki
Makaron Arc Pol krajanka 8 jajeczna gotujemy al dente.
Rosół podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Śmietanę rozrabiamy w 2-3 łyżkach zupy i wlewamy do pomidorowej dokładnie mieszając aby śmietana nie zważyła się.
Ostatnio cofnęłam się do czasów, kiedy jadłam ponadczasową zupę pomidorową u mojej mamy na wsi. Nigdy nie udało mi się odtworzyć tego smaku, ale ostatnio skorzystałam z czarnomorskiego koncentratu pomidorowego od Tomaty.pl i to jest to! Czuć wielką różnicę, dzieci pytają kiedy znów pomidorówka na obiad :)
OdpowiedzUsuń