Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy bo jest źródłem białka a także nie zawiera tłuszczu. Bób jest niskokaloryczny ale pożywny więc idealnie nadaje się dla osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie
- witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy)
- minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)
Dzisiaj
zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i
ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować
zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu.
2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego
1/2 kg młodych ziemniaków
2 1yżki oliwy
1 marchewka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki szczypiorku
100 ml śmietany 12%
sól, pieprz
sól, pieprz
Ziemniaki
obrać i pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle
podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę. Jak się zarumienią dodać ząbek
czosnku przekrojony na pół. Smażyć 2 minuty. Do ziemniaków i marchewki
dolać gorący bulion oraz przyprawić. Gotować 15 minut. aż ziemniaki
zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać
szczypiorek. Wymieszać.
Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy.
Gotowe!
MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy!
MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy!
Świetny pomysł na zupkę :) na pewno jest bardzo smaczna ❤️
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością...Taka sezonowa zupa to niebo w gębie.
Mniaam! Lato w jednym talerzu, muszę zapisać przepis!
OdpowiedzUsuńTakiej zupki jeszcze nie jadlam z bobu, narazie hitem byly dla mnie kotleciki. Boskie wręcz :-)
OdpowiedzUsuńUwieobiam sezonowe zupy, ale takiej z bobu jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Taka zupka to na pewno źródło witamin :) zapisuję
OdpowiedzUsuńJaka pyszna zupa, nie jadłam takiej, Uwielbiam bób!
OdpowiedzUsuńjeszcze nie zdarzyło mi się jeść bób w zupie :) ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń