Czekośliwka to domowej roboty czekoladowe powidła śliwkowe idealne do naleśników, placuszków czy racuchów. Można też ją zajadać się prosto ze słoika.
Składniki, które podam poniżej wystarczą na 2 średniej wielkości słoiki.
1 kg śliwek
100 g kakao (opcjonalnie czekolada gorzka lub mleczna)
1/4 szkl. cukru (opcjonalnie)
Śliwki umyć, pokroić na pół i wyjąć z nich pestki. Do garnka dodać cukier oraz śliwki i kilka łyżek wody. Gotować na dużym ogniu do momentu kiedy puszczą sok. Następnie zmniejszyć ogień i podsmażać cały czas mieszając. Łącznie trwa to ok 40 minut. Pod koniec gotowania dodać kakao lub czekoladę. Mieszać do połączenia się składników lub rozpuszczenia się czekolady. Przelewać do słoików i wsadzić do lodówki.
RADA: Jeżeli zrobimy większą ilość należy spasteryzować słoiki aby czekośliwka nie spleśniała.
Kocham czekośliwkę :) Super do jaglanki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
jak ja lubię te powidła!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i robimy od 6 lat. Pychota :)
OdpowiedzUsuń