Lato już na finiszu, ale nie musimy rezygnować z lekkich dań. Dzisiaj proponuje sałatkę makaronową z warzywami. Do sałatki użyłam makaronu Arc Pol małe muszelki. Dzięki temu typowi makaronu nasza sałatka jest lekka.
Składniki:
300 g makaronu Arc Pol małe muszelki
2 ząbki czosnku
250 g pomidorków cherry żółtych
250 g pomidorków cherry czerwonych
garść zielonych oliwek
1 cebula
1 mała puszka kukurydzy
1 garść świeżej bazylii
1/2 ogórka zielonego świeżego
DRESSING:
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowujemy makaron: ząbki czosnku obieramy. Makaron małe muszelki Arc Pol gotujemy w wodzie wraz z czosnkiem. Odcedź makaron, czosnek odłóż na bok. Pomidorki pokroić na 4 części. Cebulę obrać i pokroić. Ogórka pokroić w większą kostkę. Oliwki pokroić w plastry. Bazylię posiekać.
Przygotowujemy dresing: Ocet winny mieszamy z oliwą z oliwek, startym czosnkiem z ugotowanego makaronu oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z warzywami. Przed podaniem polewamy dressingiem
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.