W tym roku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere.
Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa.
Składniki:
TARTA:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
KREM PATISSIERE:
250 ml mleka
250 ml mleka
szczypta cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
DODATKOWO:
400 g śliwek
cukier puder
Przygotowujemy ciasto kruche: Przesiać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na wielkość blachy w której będziemy piec tartę. Blachę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem spód ciasta, przykryć aluminium i wysypać na ciasto groch. Ciasto podpiec w piekarniku przez 10 minut nagrzanym do 180 st. C
Przygotowujemy krem patissiere: Mleko zagotować z cynamonem a potem przecedzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną a następnie dolewać w małych ilościach gorące mleko cały czas miksując. Dokładnie zmiksowany krem przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem
Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.