Zupa dyniowa to obowiązkowe danie na jesienne dni. Jest gęsta, treściwa ze słodką nutą pomarańczy oraz ostrzejszą dzięki imbirowi. Jest to ten typ zupy, który można przygotować szybko. Niektórzy przygotowują zupę dyniową na ostro (np. z gałką muszkatołową) lub na sodko (np. z mleczkiem kokosowym, olejkiem waniliowym). Zupa ma piękny pomarańczowy kolor i może być przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym.
Zupę możemy podać z podsmażonym boczkiem, z pestkami dyni czy z grzankami. Ja swoja wersję jednak wzbogaciłam o makaron łezki Arc Pol.
Składniki:
500 g dyni
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego imbiru
szczypta imbiru w proszku
1/3 szkl. soku pomarańczowego
bulion warzywny
80 ml śmietanki
pieprz
sól
1/2 szklanki makaronu łezki Arc Pol
natka pietruszki do dekoracji
Makaron łezki Arc Pol ugotować al dente.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle i oliwie z oliwek podsmażyć dynię ze świeżym imbirem. Po 2 minutach posolić dynię. Podsmażać jeszcze 3 minuty. Przyprawić imbirem w proszku, wlać sok pomarańczowy oraz zalać bulionem tak aby przykryć dynię. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Dolać śmietankę, wymieszać. Zblendować zupę na gładki krem. W razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem łezki Arc Pol i posiekaną natką pietruszki
Wpis powstał we współpracą z:
Pycha :) Dynia ostatnio u mnie rządzi :) Taką zupkę na pewno zrobię nie raz :)
OdpowiedzUsuńosobiście zupy krem wolę z grzankami lub prażonymi nasionami, coć dobrze ugotowanym makaronem też nie pogardzę :) oooch! dynio ukochana <3
OdpowiedzUsuńRobi się coraz chłodniej, pora więc na zupy :) Bardzo lubię zupę dyniową, też sobie muszę ugotować :)
OdpowiedzUsuńKremowa dyniowa to jest to!
OdpowiedzUsuńBez makaronu poproszę...
Uwielbiam zupę dyniowa!
OdpowiedzUsuńZ makaronem poproszę...
xxx
Jedna z moich ulubionych zup, tez robię z imbirem i sokiem pomarańczowym, tylko zamiast śmietanki daję mleczko kokosowe.
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio mega dyniowe love ������ zupka też była��
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych jesiennych kremów ❤
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) U mnie dyniowa zawsze z indykiem, prażonymi migdałami i kolendrą :)
OdpowiedzUsuńKrem z dyni w sezonie pojawia się u Nas bardzo często :) dzieciaki uwielbiają wersję z makaronem <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni z nutą imbiru i pomarańczy. Dodajesz prażone pestki dyni?
OdpowiedzUsuńTak zdarza się :)
Usuń