października 15, 2018

DOMOWE WAFELKI KNOPPERS

Nie wiem jak Wy ale ja knoppersy uwielbiam. Ich domowa wersja jest rewelacyjna. Są pyszne w smaku, szybkie i łatwe do zrobienia. Smakują tak samo jak kupne, a dzieci je pokochają.

Składniki:
MASA MLECZNA
1/4 szkl. mleka
1/4 szkl. cukru
175 g masła
1 szklanka mleka w proszku
MASA ORZECHOWO-CZEKOLADOWA
100 g. masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych
100 g całych orzechów laskowych
DODATKOWO:
3 suche wafle
70 g mlecznej czekolady
70 g gorzkiej czekolady
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Przygotowujemy masę mleczną: Zwykłe mleko zagotować z cukrem na małym ogniu. Jak cukier się rozpuści ostudzić. Masło utrzeć mikserem do  otrzymania puszystej masy. Dodawać po 1 łyżce wystudzonego mleka z cukrem i miksować aż masa będzie gładka. Dodać mleko w proszku i zmiksować do połączenia się składników.

Przygotowujemy masę orzechowo-czekoladową: Masło utrzeć mikserem na puszysta gładką masę. Dodać nutellę oraz kakao i zmiksować. Dodać posiekane i całe orzechy. Wymieszać.

Na desce położyć płasko 1 suchy wafel. Posmarować masą mleczną a na nią położyć drugi wafel. Następnie posmarować masą orzechowo-czekoladową i przykryć 3 waflem. Wafle obciążyć garnkiem z wodą i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Po sklejeniu się wafli oraz stężeniu masy posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką i mleczną czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Pokroić na mniejsze części.



3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.