Jak jesień to dynia. Zupy dyniowe nam się już przejadły więc wpadłam na pomysł zrobię 3 bit w wersji jesiennej. Masy są delikatne, puszyste i bardzo dyniowe.
BISZKOPT:
5 jajek
5 łyżek cukru
1,5 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki orzechów włoskich mielonych
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/2 szkl. puree z dyni
300 g masła
2 szkl. mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
2 łyżki cukru
KREM ŚMIETANOWY
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. puree z dyni
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
DODATKOWO
44 szt. herbatników
300 g dżemu truskawkowego
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp 180 st. Wystudzić.
Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni. Masę dodać do gorącego mleka z cukrem. Ugotować budyń.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Dodać do budyniu dyniowego. Wymieszać do połączenia się składników.
Przygotowujemy krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ubić schłodzoną śmietankę. Do śmietanki dodać pure z dyni oraz cukier puder. Wymieszać dokładnie.
Górną część biszkoptu odcinamy i kruszymy na wiór. Na drugą grubsza warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym.
Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.