Nie wiem jak u Was ale u mnie jeden nie lubi papryki, a drugi nie zje niczego co ma w sobie ogórek lub marchewkę. Mąż zje marchewkę w zupie, ale w sałatce już nie jest ona akceptowalna. Nafaszerowałam więc pomidora w klimacie włoskim czyli prosto i smacznie. Co w nim więc jest? Sos pomidorowy z pieczarkami, mozarella, bazylia i makaron... 2 rodzaje makaronu... spaghetti i małe muszelki. Taką wariację mogłam przygotować dzięki Arc Pol. Najpierw chciałam użyć tylko małych muszelek ale usłyszałam, że co to za makaron skoro go prawie nie widać. Pomyślałam więc, że muszelki zamienię na spaghetti ale wtedy inny głos powiedział, że jeżeli mam ochotę na spaghetti to to może w wersji klasycznej. Poszłam więc na kompromis i wymieszałam te 2 rodzaje makaronu. Pomysł był rewelacyjny.
125 g sosu pomidorowego z pieczarkami
6 sztuk pomidorów
1 kulka mozarelli
6 listków bazylii
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
70 g makaronu spaghetti Arc Pol
30 g makaronu małe muszelki Arc Pol
Makaron małe muszelki Arc Pol i Spaghetti Arc Pol ugotować w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku. Z każdego pomidora odciąć wierzch i wydrążyć środek. Posolić i odczekać aż odciekną pomidory.
Cebulę, obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać sos, przyprawić solą, pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii. Podsmażyć 3 minuty wszystko razem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Spód pomidora wyłożyć plastrem sera. Nafaszerować pomidora makaronem i przykryć go plasterkiem mozarella. Pomidory piec ok 20 minut w temp. 180 st C
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.