Parówki - przez jednych uwielbiane przez drugich znienawidzone. W tej pierwszej grupie są zazwyczaj dzieci, które mogłyby jeść parówki na każde śniadanie. W drugiej grupie są rodzice, którzy uważają, że parówki nie są zdrowe. W sałatce wykorzystałam parówki z dużą ilością mięsa (97%) ponieważ te parówki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż inne.
Do tej sałatki dodałam również makaronu spaghetti Arc Pol, który jest wyprodukowany z mąki durum. W sałatce są również warzywa oraz przepyszny dressing z mango.
Składniki:
2 garści rukoli
3 parówki z dużą zawartością mięsa
1 garść makaronu spaghetti Arc Pol
80 g sera żółtego
3 marchewki
1 żółta papryka
oliwa z oliwek
sól
syrop z agawy
DRESSING:
1/4 mango
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
Przygotowujemy dressing: mango, majonez, curry oraz przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie.
Przygotowujemy sałatkę. Rukolę skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Parówki kroimy w mniejsze części (u mnie ok 2 cm długości). W każdą część parówki wbijamy ok 7-9 nitek makaronu spaghetti Arc Pol. Parówki z makaronem wrzucić na wrzątek i ugotować al dente.
Marchewkę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażać marchewkę 2 minuty. Dodać szczyptę soli i syrop z agawy. Smażymy marchewkę 5 minut aż delikatnie zarumieni się.
Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie plastry. Na talerz wyłożyć rukolę, parówki z makaronem, marchewkę, paprykę oraz ser żółty. Podajemy z dressingiem z mango.
Wpis powstał ze współpracą z:
Sałatka z parówkami? Chyba najprostszy pomysł na który najtrudniej wpaść :)
OdpowiedzUsuń