Przygotowałam
więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy
makaronu dodałam ravioli z mięsem Arc Pol. Zupa wyszła
lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby
więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku.
Marchewka posiada w sobie witaminy, przeciwutleniacze i minerały.
Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za
prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie
zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie.
Szpinak za to chroni przed miażdżycą oraz jest antynowotworowy. Posiada
również jak marchewka beta-karoten oraz dodatkowo witaminę C i luteinę.
Jest bogatym źródłem magnezu. Wspaniale, prawda?
Dodatkowo przygotowanie jest szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery.
Składniki na zupę:
1 op. ravioli z mięsem Arc Pol
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 szkl. mąki
sól
pieprz
1 l. bulionu warzywnego
0,5 szkl. mleka
Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy marchewkę oraz cebulę. Po ok 3-4 minutach przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok 1 minuty.
Warzywa posypujemy mąką. Zalewamy wszystko bulionem mieszamy aby nie
powstały grudki. Po zagotowaniu dodajemy ravioli Arc Pol i gotujemy do
momentu aż pierożki będą miękkie. Dolewamy mleko i zagotowujemy
wszystko. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Przyprawiamy do
smaku. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na ok 2 minuty.
Wpis powstał we współpracy z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.