Smalec Rolnik jest idealny do przygotowywania wielu potrwa. Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba. Ja jednak przygotowałam chleb z dodatkiem smalcu Rolnik. Wyszło pysznie.
Składniki:
ZACZYN:
2 łyżki zakwasu
100 g wody
60 g mąki żytniej
CIASTO WŁAŚCIWE:
60 g smalcu Rolnik
250ml wody
400 g mąki pszennej (typ 650)
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
Przygotowujemy zaczyn: Wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i zamieszać. Przykryć ścierką i zostawić na całą noc w ciepłym miejscu.
Przygotowujemy chleb: Do zaczynu dodać wodę oraz rozpuszczony i przestudzony smalec Rolnik. Dodać sól. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść ciasto do momentu aż będzie jednolite. Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po 3 godzinach delikatnie ugnieść ciasto aby je odgazować. Przełożyć ciasto do formy keksówki. Oprószyć delikatnie mąką. Przykryć ścierką i odstawić na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 250 st. C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 10 st C i piec chleb jeszcze 35 minut. Gotowe!
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.