Klasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna.
Składniki:
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
1 cebula
6 ząbków czosnku
200 g żółtego sera
200 g szynki
6 łyżek oliwy z oliwek
szklanka makaronu literki Arc Pol
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Makaron literki Arc Pol ugotować al dente.
Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie. Kiedy cebula będzie złota dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażyć aby czosnek nie zrobił się gorzki.
Zalać cebulę i czosnek bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Szynkę pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce. Na sam spód położyć szynkę, następnie makaron i wszystko zalać zupą. Podawać gorącą
Wpis powstał e współpracy z:
Mniam😉taka zupka jest idealna na jesienno-zimowe dni 🙂
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na zimne jesienne dni :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJak następne bakcyle będą pukać do drzwi to wyprobuje 😉
OdpowiedzUsuńBardzo podobną zupę podają w kilku gorczańskich schroniskach. Jest idealna na chłodniejsze, jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńAlez musi być czosnkowa. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAaa ja tez robie :) dodaje jeszcze grzanki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ja lubię! Punkt obowiązkowy Wypadów do Czech, ale nigdy nie przygotowywałam w domu :-)
OdpowiedzUsuńDobra zupa na jesień!
OdpowiedzUsuńDla mnie z grzankami jednak...
fajna zupka, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak z czosnkiem, to przepis biorę w ciemno! Na sezon przeziebieniowy będzie , jak znalazl!
OdpowiedzUsuńZnam i często robie! Jest pyszna <3
OdpowiedzUsuń