Kotlety ziemniaczane to mój ulubiony sposób na ziemniaka. Miękkie i delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Jedzą je mali i duzi. Ja uwielbiam klasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora.
Składniki:
500 g ziemniaków
140 g różyczek brokuła
15 cm białej części pora
140 g różyczek brokuła
15 cm białej części pora
3 łyżki mąki
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka
bułka tarta do obtoczenia
sezam do obtoczenia
olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać.
W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.