Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
skórka z 1 cytryny
skórka z 2 pomarańczy
1 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl. gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
1 1/2 szkl. zmielonych migdałów
dżem malinowy
cukier puder
Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, gałkę muszkatołową, sól oraz zmielone migdały i mieszamy ze sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.