listopada 12, 2018

KLEJĄCE ODWRÓCONE CIASTO Z POMARAŃCZAMI


Odwrócone ciasto czyli upside downe cake to wypiek w kuchni amerykańskiej. Starodawny Tradycyjny wypiek przygotowywany z plastrami ananasa. Jest to jedno z tych ciast, które nie wymaga dużej ilości czasu a składniki na nie są zawsze w domu. Święta mają to do siebie, że w domu pachnie przyprawami korzennymi, suszonymi owocami, pomarańczami czy makiem. 

Salaterka Salsa Ambition
To ciasto to nasza mała kwintesencja świąt. Klasyczne ciasto z nutą przypraw korzennych połączonych z karmelizowaną pomarańczą. To połączenie jest wręcz idealne. Pewnie zaskoczę Was tym, ze jest to u nas ciasto które obok sernika czy makowca gra rolę pierwszoplanową. Zaczęło się to kilka lat temu kiedy wraz z całą rodziną polecieliśmy do USA do cioci. Był to akurat około świąteczny czas. Wielkie choinki, Mikołaje na ulicach krzyczące HO HO HO czy witryny sklepów wyglądające jak w filmach amerykańskich. W Stanach Zjednoczonych jednak inaczej spędza się święta. Prezenty dzieci znajdują pod choinką nie 24.12 tylko 25.12, a na stole zamiast karpia jest indyk. Nie ukrywam, że właśnie tak jadłam najlepszego indyka. Stoły chociaż pełne jedzenia to nie uginają się pod potrawami. Ciocia jako, że jest Polką stara się tam spędzać święta najbardziej po polsku jak się da...Pośród sernika czy pierogów przywiezionych przez nas z Polski stało ciasto. Małe, niepozorne ale jakże aromatyczne. Było to właśnie odwrócone ciasto. Ja zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, miękkie i słodkie ciasto podbiło moje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole. 

Salaterka Salsa Ambition


Składniki:
SYROP
3 pomarańcze
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
CIASTO:
250 g mąki
250 g masła
250 g cukru
2 pomarańcze
1 łyżeczka przyprawy do pierników
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy pomarańcze w syropie: Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia.

Przygotowujemy ciasto: Białka ubić wraz z połową cukru na pianę (powinna powstać piana taka jak na bezę). W drugiej misce utrzeć masło z pozostałym cukrem. Dodawać po 1 żółtku i miksować aż żółtko połączy się z ciastem. Potem dodać kolejne żółtko - ubijać... i tak do 5 żółtek. Dodajemy sok z 1 pomarańczy i skórkę z 1 pomarańczy oraz proszek do pieczenia, przyprawę do pierników wraz z mąką. Ubijamy do połączenia się składników.
Na sam koniec dodajemy ubitą piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut

Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop w dziurki w cieście (zostawić 2 łyżki syropu). Ciasto ostudzić na kratce, przekręcić i pozostałym syropem oblać pomarańcze.

Ciasto podałam na salaterce Salsa Ambition. Zapraszam na stronę Ambition gdzie znajdziecie wspaniałe rzeczy do kuchni, jadalni i domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.