Odwrócone ciasto czyli upside downe cake to wypiek w kuchni amerykańskiej. Starodawny Tradycyjny wypiek przygotowywany z plastrami ananasa. Jest to jedno z tych ciast, które nie wymaga dużej ilości czasu a składniki na nie są zawsze w domu. Święta mają to do siebie, że w domu pachnie przyprawami korzennymi, suszonymi owocami, pomarańczami czy makiem.
Salaterka Salsa Ambition |
Składniki:
SYROP
3 pomarańcze
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
CIASTO:
250 g mąki
250 g masła
250 g cukru
2 pomarańcze
1 łyżeczka przyprawy do pierników
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowujemy pomarańcze w syropie: Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowujemy ciasto: Białka ubić wraz z połową cukru na pianę (powinna powstać piana taka jak na bezę). W drugiej misce utrzeć masło z pozostałym cukrem. Dodawać po 1 żółtku i miksować aż żółtko połączy się z ciastem. Potem dodać kolejne żółtko - ubijać... i tak do 5 żółtek. Dodajemy sok z 1 pomarańczy i skórkę z 1 pomarańczy oraz proszek do pieczenia, przyprawę do pierników wraz z mąką. Ubijamy do połączenia się składników.
Na sam koniec dodajemy ubitą piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut
Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop w dziurki w cieście (zostawić 2 łyżki syropu). Ciasto ostudzić na kratce, przekręcić i pozostałym syropem oblać pomarańcze.
Ciasto podałam na salaterce Salsa Ambition. Zapraszam na stronę Ambition gdzie znajdziecie wspaniałe rzeczy do kuchni, jadalni i domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.