Pyzy kojarzą mi się z dzieciństwem. Z takimi momentami jak mama czy babcia która z dokładnością do 1 mm formowała równiutkie kule napełnione farszem. Delikatny mięsny farsz i ziemniaczane kule idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad.
Pyzy przygotowałam z naturalnie wytapianym smalcem Rolnik. Smalec swój smak zawdzięcza dzięki odpowiedniej kompozycji składników takich jak cebulka, jabłka i przyprawy.
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki smalcu Rolnik
1 cebula
sól
pieprz
FARSZ:
250 g mięsa mielonego
sól
pieprz
majeranek
1 cebula
Przygotowujemy ciasto na pyzy: Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ostudzić.
Połączyć ze sobą ziemniaki ugotowane i surowe. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 części.
Przygotowujemy farsz: Cebule obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z mięsem. Przyprawić z solą i pieprzem oraz majerankiem.
Każdą porcję ciasta ziemniaczanego spłaszczyć w dłoniach, nałożyć na ciasto porcję farszu i dokładnie zlepić formując kule. Pyzy gotować w osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Smalec Rolnik rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na palcu. Pyzy podawać okraszone cebulą i tłuszczykiem ze smalcu.
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.