Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy.
Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami.
Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami.
Składniki:
750 ml bulionu
1 op makaronu krajanka Arc Pol
400 g ciecierzycy ugotowanej+ 4 łyżki zalewy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
sól
1 op makaronu krajanka Arc Pol
400 g ciecierzycy ugotowanej+ 4 łyżki zalewy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
sól
pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Cebulę pokroić, posolić i zeszklić ją na oleju. Pokroić papryczkę chilli, czosnek posiekać. Dodać do cebuli. Podsmażać 2 minuty. Dodać kmin rzymski i kolendrę. Po minucie dolać bulion, passatę pomidorową i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę.
Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem.
Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać z makaronem.
Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem.
Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać z makaronem.
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.