listopada 28, 2018

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO

Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy.

Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami.

Składniki:
750 ml bulionu
1 op makaronu krajanka Arc Pol
400 g ciecierzycy ugotowanej+ 4 łyżki zalewy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
sól
pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju










Cebulę pokroić, posolić i zeszklić ją na oleju. Pokroić papryczkę chilli, czosnek posiekać. Dodać do cebuli. Podsmażać 2 minuty. Dodać kmin rzymski i kolendrę. Po minucie dolać bulion, passatę pomidorową i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę.

Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem.

Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać z makaronem.



Wpis powstał we współpracą z:
http://arc-pol.com.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.