Idą święta dużymi krokami. Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy siadamy po wędrówce po górach w restauracji i zamawiamy rozgrzewającego grzańca.
Święta to czas kiedy na stole każdy znajdzie coś dla siebie, a każda potrawa jest okazała. Przygotowuje więc co roku babeczki z dodatkiem grzańca. Babeczki są wyraziste w smaku i słodkie. Elementem świątecznym jest choinka ubrana w kolorowe bombki.
60 ml grzańca w temperaturze pokojowej
1 jajko
50 g cukru
35 ml oleju
1 łyżeczka startej czekolady
25 g startej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
DEKORACJA:
białe kulki cukrowe
kolorowe kulki cukrowe
1 tabliczka białej czekolady
Przygotowujemy choinki: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami
barwnika. Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki lub patyczki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia.
Przygotowujemy babeczki: Grzaniec wymieszać z cukrem, jajkiem i olejem aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą czekoladę.
Masę wyłożyć do papilotek na 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut.Odstawić do wystygnięcia.
- Przed podaniem wykładamy na babeczki kapkę bitej śmietany, białe kulki cukrowe oraz wbijamy choinkę.
Jakie piękne <3
OdpowiedzUsuńSkorzystam z Twojego przepisu ;*
Mój blog