Zupa grzybowa to zupa na którą tak samo mocno czeka jak na karpia. To właśnie w ten jeden wieczór zupa grzybowa smakuje wyjątkowo. Zupa jest aromatyczna, ale zarazem delikatna a także pyszna. U mojego męża natomiast nie je się zupy grzybowej w Wigilię co dla mnie zawsze jest zaskoczeniem. Bo jak to... wigilijny stół bez zupy grzybowej? Nie może być.
Do zupy idealnie nada się krajanka czterojajeczna Arc Pol.
100 g suszonych grzybów
130 g marchewki
65 g pietruszki
60 g selera
4 ziela angielskie
1 cebula
2 liście laurowe
sól
pieprz
2 łyżki masła
makaron Arc Pol czterojajeczny
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
Suszone grzyby zalać wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia się grzybów. Po tym czasie ugotować grzyby do miękkości w tej wodzie w której się moczyły. Odszumować po zagotowaniu.
2-3 łyżki grzybów pokroić na mniejsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć na maśle grzyby z cebulą. Dodać do warzyw podsmażone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody aby zakryć warzywa. Zagotować zupę.
Śmietanę wymieszać z mąką. Dolać 2 łyżki wody z gotującej się zupy. Wymieszać wszystko. Zaprawę ze śmietany dolać do zupy i wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować ok 30 minut na małym ogniu.
Makaron Arc Pol czterojajeczny ugotować al dente. Zupę podajemy z makaronem
Wpis powstał we współpracy z:
Takiej zupki nie jadłam.. u mnie na wigilię rzadko jest jakaś zupa np. tradycyjny barszcz ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też raczej na buraczkowo.
OdpowiedzUsuńAle miseczka takiej grzybowej bym nie pogardziła...
:)