Naleśniki to nasze ulubione śniadania. Nie ważne czy są to francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy klasyczne naleśniki. Tym razem postawiłam na naleśniki po japońsku, czyli naleśniki w postaci grubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze z granatem. Całość została podana ze skarmelizowaną pomarańczą i granatem.
1 1/2 szkl mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/4 szkl. mleka
4 łyżki masła
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczka przypraw korzennych
1 żółtko
3 białka
1/2 granatu
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
pierścienie cukiernicze
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy korzenne i sól wymieszać ze sobą. W drugiej misce wymieszać żółtko, mleko i masło. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie zmiksować. Dodać białko ubite na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Pierścienie cukiernicze natłuścić. Rozgrzać olej na patelni, postawić pierścienie cukiernicze i wlać masę naleśnikową do połowy pierścienia. Smażyć z każdej strony po 4 minuty na średnim ogniu.
Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze części. Smażyć je na miodzie 1 minutę. Granat podzielić na pół i usunąć nasiona. Wymieszać ze skarmelizowaną pomarańczą. Naleśniki podajemy z owocami gorące.
Na stronie http://ambition.pl znajdziecie mnóstwo pięknych produktów do domu.
Na stronie http://ambition.pl znajdziecie mnóstwo pięknych produktów do domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.