Zupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół.
Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie to łezki Arc Pol. Jest to jeden z delikatniejszych makaronów dlatego idealnie pasuje do tej zupy.
Składniki:
1/2 szkl. makaronu łezki Arc Pol
250 g kukurydzy z puszki
1 cebula
1/3 poru
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
szczypta chilli w proszku
szczypta imbiru
1 łyżka mąki
2 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
70 ml śmietany
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
Makaron łezki Arc Pol gotujemy al dente.
Cebulę obrać i pokroić w mniejsze części. Czosnek i por posiekać. Zeszklić. Przyprawić chilli oraz imbirem. Oprószyć mąką i podsmażyć aż warzywa się zarumienią. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę z porem zalać bulionem. Dodać ziemniaki. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz słodką papryką. Zagęścić śmietaną. Zmiksować. Gotować jeszcze 2 minuty i doprawić w razie potrzeby.
Podawać z makaronem oraz pietruszką
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.