Też lubicie wracać wspomnieniami do wakacyjnych chwil? Prócz zdjęć te chwile przypominają mi potrawy przygotowane w domu. W Grecji bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie jest Karithopita czyli orzechowe ciasto na bazie wysuszonego pieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik.
Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje.
Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym.
Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym.
400 g orzechów włoskich wyłuskanych
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek dyni
180 g czerstwego chleba lub bułki tartej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
200 g miękkiego masła
170 g cukru
7 jajek
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
SYROP:
250 ml wody
1 szklanka cukru
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowujemy ciasto: Masło z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do masy maślano-jajecznej. Wymieszać
Białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 30 minut (aż patyczek będzie suchy).
Przygotowujemy syrop: Wodę, cukier oraz sok pomarańczowy podgrzewać aż cukier rozpuści się. Wylewamy ciepły jeszcze syrop na ciasto.
Moje smaki.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł wykorzystania czerstwego chleba...
:)