Makaron jest delikatny, aromatyczny i pysznie smakuje. Osobiście jestem miłośniczką maku bez rodzynek więc zawsze robię swoją masę makową. Tym razem również, ale dodałam dodatkowo żurawinę aby smak był jeszcze lepszy.
400 g makaronu Arc Pol
50 g suchego maku
100 g miodu
100 g orzechów i żurawiny
200 g cukru
5 żółtek
200 g likieru amaretto
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
Makaron Arc Pol ugotować al dente. Jak jest jeszcze gorący wymieszać go z masłem, miodem, makiem, orzechami i żurawiną oraz skórką z pomarańczy i cytryny.
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć makaron.
Żółtka ubić z cukrem aż powstanie kogel mogel. Dolać amaretto wymieszać i zalać makaron. Makaron zapiekać w 180 st przez ok 15 minut.
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.