grudnia 11, 2018

MAKARON Z MAKIEM POD KOGLEM MOGLEM

Klasycznie na Wigilii podaje się kutie lub makaron z makiem. Można trochę urozmaicić wieczerzę wigilijną i postawić na stole pyszny makaron z makiem zapiekany pod koglem moglem.

Makaron jest delikatny, aromatyczny i pysznie smakuje. Osobiście jestem miłośniczką maku bez rodzynek więc zawsze robię swoją masę makową. Tym razem również, ale dodałam dodatkowo żurawinę aby smak był jeszcze lepszy.

Składniki:
50 g suchego maku
100 g miodu
100 g orzechów i żurawiny
200 g cukru
5 żółtek
200 g likieru amaretto
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny

Makaron Arc Pol ugotować al dente. Jak jest jeszcze gorący wymieszać go z masłem, miodem, makiem, orzechami i żurawiną oraz skórką z pomarańczy i cytryny. 
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć makaron.

Żółtka ubić z cukrem aż powstanie kogel mogel. Dolać amaretto wymieszać i zalać makaron. Makaron zapiekać w 180 st przez ok 15 minut.

Wpis powstał we współpracą z:
http://arc-pol.com.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.