Połączenie makaronu, kurczaka, pomarańczy i granatu jest idealne. Kwaśny granat, słodka pomarańcza i dobrze przyprawiony kurczak idealnie nada się na zbliżający się karnawał. Sałatka jest z nutą cynamonu dzięki czemu zyskujemy świąteczny, grudniowy klimat.
Składniki:
200 g filetu z kurczaka
30 g rukoli
1 pomarańcza
1/3 szt granatu
60 g orzechów włoskich
1 szklanka makaronu świderki Arc Pol
sól pieprz
SOS DO SAŁATKI:
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1/3 łyżki cynamonu
Makaron Świderki Arc Pol ugotować al dente.
Przygotowujemy sos: Miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy oraz cynamon mieszamy razem.
Przygotowujemy sałatkę: Kurczaka pokroić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować po 4 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Podgrillowanego kurczaka posmarować 1 łyżką sosu d sałatki. Grillować kolejne 2 minuty z każdej strony.
Pomarańczę obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze części. Granat pokroić na ćwiartki i wyłuskać z pestki. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni.
Na talerz wyłożyć rukolę, makaron świderki Arc Pol kurczaka, pomarańcze, nasiona granatu oraz orzechy. Podawać z sosem miodowo-musztardowym
Wpis powstał we współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.