Grudzień przywitał nas. Pomału w internecie pojawiają się typowo świąteczne potrawy. Pośród klusek z makiem, łazanek, serników i pierniczków warto przygotować tą prostą sałatkę.
Słodkie jabłko, ostrzejsza rzodkiewka i śledzie idealnie komponują się ze sobą. Dodatek makaronu sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna.
Składniki:
2 garście sałaty
1/2 szklanki makaronu Farfalle Arc Pol
1 jabłko
200 g filetów śledziowych
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1 biała rzodkiew
1 łyżka soku z cytryny
SOS DO SAŁATKI:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
Makaron Farfalle Arc Pol ugotować al dente.
Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól i pieprz mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy sałatkę: Śledzie wyjąć z oleju, wysuszyć i pokroić na mniejsze części. Jabłko pokroić w większą kostkę. Skropić jabłka sokiem z cytryny.
Białą rzodkiew obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko i sam wierzch posypać żurawiną. Przed podaniem polać sosem.
Wpis powstał ze współpracą z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.