grudnia 31, 2018

ZIOŁOWY PASZTET Z GROSZKU INSPIROWANY NATURĄ


Vegeta wyprodukowała produkty zainspirowane naturą. Vegeta Natur zawiera tylko naturalne składniki. Vegeta zachęca nas do przygotowywania potraw zainspirowanych naturą. Wykorzystałam więc Vegeta Natur do greckiej sałatki aby przygotować pasztet o pięknym zielonym kolorze. Pasztet jest z groszku więc idealnie nada się dla osób, które są weganami.
Składniki:
400 g groszku
3/4 gotowanej kaszy manny (gęsta)
1 cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki orzechów włoskich posiekanych
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki oleju
pieprz do smaku

Groszek świeży ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę manną ugotować na wodzie na gęsto. Cebulę pokroić. Podsmażyć ją wraz z zielem angielskim, gałązkami tymianku i liściem laurowym. Oddzielić podsmażoną cebulę od przypraw i dodać ją do ugotowanego groszku. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do groszku. Zblendować na gładką masę.

Do zblendowanego groszku  dodać ugotowaną kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, posiekane orzechy, sok z cytryny, olej oraz przyprawę Vegeta Natur do sałatki greckiej. Wymieszać do połączenia się składników. W razie potrzeby przyprawić pieprzem.
Masę przelać do keksówki. Wierzch posypać odrobiną przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej i pieprzem. Piec przez 45 minut w temp 180 st C.





#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
 

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.