Składniki:
2 kolby kukurydzy
1,5 l wody
1 mango
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
1/2 papryczki chilli
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
100 g makaronu krajanka Arc Pol
olej
Przygotowujemy chipsy z makaronu: Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Odcedzić. Na rozgrzanej patelni układamy papier do pieczenia (kwadraty wielkości 10x10), na papier sypać pół łyżki startego parmezanu. Na ser dodać 1 łyżkę makaronu a na niego znów 1/2 łyżki parmezanu. Każdy chips przykrywamy drugim papierem. Smażyć aż chipsy delikatnie się zarumienią.
Przygotowujemy zupę. Piersi z kurczaka pokroić na kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryczką chilli. Cebulę oraz posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kolby kukurydzy odkrawić, Dodać kukurydzę do cebuli. Dolać wodę. Gotować na wolnym ogniu.
Mango obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować 30 minut aż kukurydza zmięknie. na 10 minut przed końcem gotowania dodać kurczaka. Gotować. Wyjąć kurczaka z zupy. Pozostałe składniki zmiksować na krem. Przyprawić solą i pieprzem.
Zupę podajemy z kurczakiem i chipsami z makaronu
Wpis powstał we współpracy z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.